What's in the frame. “It's not what a movie is about, it's how it is about it.” ― Roger Ebert

Huhtasaaren väitteet tutkittava välittömästi.

Tuoreimmassa blogissaan kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoo saaneensa paljon viestejä oppilailta, joissa kerrotaan kuinka heidän koulussaan opettajat parjaavat tiettyä puoluetta ja neuvovat olemaan äänestämättä heitä. Hänen vastaanottamassaan aineistossa mainitaan koulujen nimiä, opetusaineita ja metodeja, joilla manipulointia harjoitetaan. Palautetta on Huhtasaaren mukaan tullut niin paljon, että hän kuvailee toimintaa laajamittaiseksi. Tämä Huhtasaaren vastaanottama aineisto on tutkittava välittömästi. 

Lukio-opetuksen tulee olla poliittisesti sitouttamatonta. Jos Huhtasaaren vastaanottaman aineiston perusteella voidaan päätellä kyseessä olevan laajamittainen hyökkäys eduskuntapuoluetta vastaan on se erittäin huolestuttavaa koululaitoksen ja demokratian kannalta. Toivottavasti Huhtasaari toimittaa tämän aineiston välittömästi viranomaisille, jotta asia voidaan tutkia perinpohjin.

Jos taas Huhtasaarella ei ole hallussaan seikkaperäisiä kuvauksia laajamittaisesta opetussuunnitelman vastaisesta toiminnasta ja hyökkäyksestä hänen puoluettaan sekä demokratiaa kohtaan maamme kouluissa, tai hän ei aio tätä aineistoa toimittaa viranomaisille, herääkin kysymys, että miksi hän kuitenkin kirjoittaa sen olevan olemassa ja toivoo, että asialle tehdään jotain? Pallo lienee Huhtasaarella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (179 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Asiallinen vaatimus minun mielestäni. Jos epäillään ja tutkitaan ja jopa vasikkamenetelmin kehoitetaan ilmiantamaan esim. niitä poliisikollegoita, jotka kantelijoiden mielestä esittävät poliittisesti epäkorrekteja mielipiteitä, on kohtuullista, että samanlainen tutkinta ulotetaan mielipidevaikuttajiin, esim. opettajiin ja toimittajiin.
Tämä tietenkin sotii sekä omaa mielipidettäni, että virallista liturgiaa vastaan suomalaisesta sananvapaudesta. Mutta eihän Suomessa ole enää sananvapautta kun monenlaiset ajatus- ja mielipidepoliisit kokopäiväisesti keksivät, mitkä sanat ja mitkä sanonnat tulee kieltää julkisuudesta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jos kansanedustaja saamansa aineiston ja oman harkintansa perusteella on sitä mieltä, että kouluissamme on laajamittaista opetussuunnitelmien vastaista toimintaa niin aivan varmasti pitää tutkia. Sama tilanne olisi jos kansanedustaja väittäisi poliisin, terveydenhuollon tai minkä tahansa yhteisön toiminnassa olevan laajamittaista toimintaohjeiden vastaista ja yhteiskunnallisesti haitallista toimintaa.

Sitä ihmettelen, jos Huhtasaari tyytyy tässä tilanteessa vain mainitsemaan asiasta blogissaan, vaikka hänellä on yksityiskohtia sisältävä aineisto haitallisesta toiminnasta. Hän ihmettelee miksi OAJ ei ole huolissaan mutta kovin suurta huolta hän ei asiasta itsekään tunnu kantavan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Mutta eihän Suomessa ole enää sananvapautta kun monenlaiset ajatus- ja mielipidepoliisit kokopäiväisesti keksivät, mitkä sanat ja mitkä sanonnat tulee kieltää julkisuudesta."

On suomessa sananvapaus mutta siinä laissa määritetyt rajoitteet ja ne rajoitteet ovat kaikille samat. Mutta perussuomalaiset jostain syystä epäonnistuvat näiden ymmärtämisessä.

"Perussuomalaisvastaisuus" kuullostaa minun korvaani uudelta ilmiöltä, eikä kuullosta terveeltä. Nykyisen tietoni valossa pidän kuitenkin suurempana ongelmana raamattuväen aivopesupyrkimyksiä, siitä on jo näyttöä. On esimerkiksi semmoinen "Aito Avioliitto ry" mikä tuollaista toimintaa harjoittanut.

Oppilaitosten tulee olla neutraaleja poliittisesti ja uskonnollisesti, ja kertoa tosiasiat neutraalisti. Tiedevastaisuus ei sovi kouluun.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"On suomessa sananvapaus mutta siinä laissa määritetyt rajoitteet ja ne rajoitteet ovat kaikille samat. Mutta perussuomalaiset jostain syystä epäonnistuvat näiden ymmärtämisessä."

En tiedä perussuomalaisten ymmäryskyvystä kun en ole koskaan käynyt yhdessäkään heidän kokouksessaan. Sen vaan tiedän, että jos joudun pihallani riitaan tumman maahanmuuttajan kanssa, joka haukkuu minua rasistiksi, fasistiksi ja natsiksi ja vastaan hänelle, että nyt hiljaa black boy, se olen minä, joka lähtee leivättömän pöydän ääreen.
Ja jos kinastelen Ruotsissa tumman ruotsalaisen kanssa, joka haukkuu minua finnjäveliksi, oikeus kutsuu pelkästään minua tuomiolle, jos nimittelen häntä vastaan ne***ksi. (Huom! en edes uskalla kirjoittaa sanaa, koska voi tulla bannia) Siitäkin huolimatta, että finnjävel on suomalaiselle erittäin loukkaava nimitys. Laki määrittelee sananvapauden sen mukaan, millaisia lainsäätäjien sympatiat ja antipatiat ovat.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #19

"vastaan hänelle, että nyt hiljaa black boy, se olen minä, joka lähtee leivättömän pöydän ääreen."

Onpa sulla vajavaiset tiedot. Huomattavasti vakavammistakin jutuista selviää ehdollisella. En tiedä tulisiko tuosta edes syytettä.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #25

"Onpa sulla vajavaiset tiedot. Huomattavasti vakavammistakin jutuista selviää ehdollisella. En tiedä tulisiko tuosta edes syytettä."

Tiedä häntä, mikä olisi tuomio, mutta oleellista onkin, että minua voidaan haukkua natsiksi, rasistiksi, fasistiksi ja finnjäveliksi ilman seuraamuksia jos haukkuja on "yhteiskunnan erityistä suojelua nauttiva henkilö". Mutta annas olla jos laitan takaisin, virkavalta on niskassani.
Näyttää olevan myös siten, että "yhteiskunnan erityistä suojelua nauttiva henkilö" voi tulla työpaikalleni, lyödä minua lättyyn ja jos annan takaisin, menetän työpaikkani ilman vetoomusoikeutta itsesuojeluun.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Ei voida, ei todellakaan voida kutsua rasistiksi, fasistiksi, jne. rangaistuksetta ilman että kutsuja vaadittaessa asiaa tuomioistuimessa, kykenee osoittamaan väitteensä toteen. "Finnjäveliksi" kutsuminen on jo suoraan halventava.

Tiedät tämän itsekin, turhia kirjoitat.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #32

"Ei voida, ei todellakaan voida kutsua rasistiksi, fasistiksi, jne. rangaistuksetta ilman että kutsuja vaadittaessa asiaa tuomioistuimessa, kykenee osoittamaan väitteensä toteen. "Finnjäveliksi" kutsuminen on jo suoraan halventava."

No kun en tiedä niin kerro, milloin ja missä joku on ollut syytteessä siitä, että on haukkunut jotakuta toista rasistiksi, fasistiksi, natsiksi tai finnjäveliksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Googlasin ”haukkui rasistiksi” ja tuossa eka osuma. On tää netti hankala paikka.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #37

Katsos kummaa! Oikeudellekin sattuu joskus virheitä. Ja vielä ulkomaalaistaustainen henkilö tuomittiin. Varmaankin joku itäeurooppalainen. Kiitos Max kun ojensit minua. Nyt uskon, ettei oikeuskaan ole Suomessa erehtymätön.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #122

Millä tiedoilla, taidoilla tai kokemuksella Turpeinen esittää mielipiteitään Suomen oikeuslaitoksesta? Kaltaisesi ovat sen rappiota jauhaneet niin kauan kuin muistan.

Kommenttisi eivät näemmä perustu minkään osalta muuhun kuin vouhkaamiseen ja krooniseen väärinymmärrykseen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

" Epäillään"?
Kuka epäilee?

Jos vaaditaan koulua puhdistettavaksi PerusS- vastaisista opettajista, täytyy ensin aloittaa ilmiantokampanja.

Ei pelkän mielikuvan - eikä kyllä varsinkaan Laura Huhtasaaren " sähköpostien" - perusteella voi mitään tutkintaa aloittaa.

Joten ?
Vähän tässä kyllä tulee epämiellyttäviä assosiaatioita, mutta ei kai se saa haitata jaloa pyrkimystä puhdistaa koulu mädättäjistä?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Hah! Se on yksi ja sama mitä "aineistoa" viranomaisille toimittaa. Perseellään ne istuu niin kauan kuin alkkareissa on palamatonta pintaa.

Koulu on yhteiskunnan politisoituneimpia instituutioita eikä opetussuunnitelmiin kirjattu diipadaapa tätä miksikään muuta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

No silloin ollaan aika epätoivoisessa tilanteessa, jos kansanedustajalla olisi sama näkemys viranomaisten toiminnasta kuin sinulla.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Turhapa sitä sitten ilmoittaa mistään suuremmistakaan rikoksista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tenka Issakainen,

Suomessa on tällä hetkellä yli sata selvittämätöntä henkirikosta.

Oletko todella sitä mieltä, että uusia henkirikoksia ei kannata poliisille ilmoittaa niin kauan kun vanhat ovat vielä selvittämättä ?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #11

E. Tuo oli Virkkulan suuntaan kohdistettua sarkasmia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #14

Mutta ymmärsit Toivosen pointin?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Koulu on yhteiskunnan politisoituneimpia instituutioita eikä opetussuunnitelmiin kirjattu diipadaapa tätä miksikään muuta."

Ehkä. Asiaan on syytä puuttua mutta en tiedä miten olisi politisoitu.

On kuitenkin havaittu huolestuttavia lapsiin kohdistuvia aivopesupyrkimyksiä kuten "Aito Avioliitto ry", eli on siis näyttöä että vaikutusta yritetään tehdä: http://aitoavioliitto.fi/uutiset/kotimaa/tarkea-ti...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Minäkin muistan yläkoulun historian opettajan, joka oli 90-luvun alkupuolella avoimesti erittäin EU-vastainen mutta asiallinen ja analyyttinen opettaja kuitenkin. En ole niin huolissani tällaisten yksittäistapausten vaikutuksesta oppilaisiin. Olen huolissani siitä, jos Huhtasaarella oikeasti on todistusaineistoa laajamittaisesta, aivopesuun verrattavasta toiminnasta kouluissa. Tai siitä, että hänellä ei sellaista aineisto ole mutta kansanedustajana kuitenkin väittää niin.

Toivottavasti kyse on vain populistisesta, mahdollisten vaalikampanja-aiheiden testauksesta ja hän liiottelee vastaanottamansa aineiston sisältöä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kangasluoma & Issakainen, oletteko koskaan todella vääntäneet viranomaisten kanssa jostain Teille itsellenne merkittävästä asiasta? Laatineet asianmukaiset valitusasiakirjat laillisuusvalvojille ja muille "kaikenmaailman valtuutetuille" sekä hallinto-oikeuteen? Taistelleet vuosia "no can do" - byrokratiaa vastaan?

Toimiko homma kuin junan vessa, vai oliko hieman nihkeää?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Oletko Henteri koskaan tutustunut siihen kuinka vaikeaa viranomaisten ja laillisuusvalvojien työ monenlaisten valittajien ja lain välissä on?

Onko sinun neuvosi Huhtasaarelle, että hänen ei kansanedustajana kannata ilmoittaa viranomaisille todisteitaan laajamittaisistä väärinkäytöksistä suomalaisissa kouluissa, koska sinulla on ollut hankalaa viranomaisbyrokratian kanssa?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #12

Olen tutustunut. Ei se vaikeaa ole. Mikä siinä muka on niin vaikeaa? Se on vaikeaa verrattuna mihin, verisuonikirurgiaanko? Jos eteen tuleva case on vaikea, helpointa on jättää asia käsittelemättä. Tai vanha kunnon: vastataan vaan puutaheinää.

Ja jos työ todella olisi vaikeaa, näkisimme huomattavasti useammin puutteellisista kyvyistä ja epäpätevyydestä johtuvia potkuja kuin nyt näemme.

Kyllä, tuo on neuvoni Huhtasaarelle.

Ja luuletko, että olen ainoa henkilö, jolla on ollut viranomaisten kanssa nihkeää?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #17

"Olen tutustunut.... Jos eteen tuleva case on vaikea, helpointa on jättää asia käsittelemättä. Tai vanha kunnon: vastataan vaan puutaheinää."

Ilmeisesti et kuitenkaan oikeasti ole tutustunut, jos käsityksesi on tämä.

Ihmisillä on viranomaisten kanssa varmasti nihkeää mutta tarkoittaako se, ettei meidän kannata tämän takia puuttua laisinkaan merkittäviin yhteiskunnallisiin epäkohtiin?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #18

Vaikutat kovin tietäväiseltä.

Pistä jotain pöydälle niin katsotaan, oletko paperia vai rautaa. Mikä noissa töissä on muka niin vaikeaa?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #21

"Vaikutat kovin tietäväiseltä."

Ei se kovin paljon tietoa vaadi, ettei viranomaisen vaihtoehtona ole jättää työt tekemättä tai kirjoittaa puuta heinää.

"Mikä noissa töissä on muka niin vaikeaa?"

Pitää käsitellä useamman osapuolen ristiriitaisia vaatimuksia, joiden totuudenperä pitää havainnoida runsaan ja monenkirjavan kirjallisen materiaalin perusteella ja laatia kaiken tämän perusteella päätös, jonka perusteet noudattavat monimutkaisia toimintaohjeita ja ovat lain kautta selkeästi perusteltavissa. Kaikki se tieto, joka vaikuttaa päätökseen pitää olla hyvin hallussa ja sitä saattaa olla paljonkin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #38

Siis, katsotko todella, etteivät tämän maan viranomaiset voisi kuvitellakaan virkavelvoitteidensa täyttämättä jättämistä? Tai kirjoitaa puutaheinää? Pois se heistä!

Kerrotko vielä mitä nimenomaista virkatehtävää ajattelet tuossa alempana?

Siihen siis liittyy "useamman osapuolen ristiriitaisten vaatimusten totuudenperän havainnointia runsaan ja monenkirjavan kirjallisen materiaalin perusteella" ja "monimutkaisia toimintaohjeita noudattavan ja lain kautta selkeästi perusteltavan päätöksen tekeminen".

Ja jos nyt pääsisikin jotenkin ihmeen kaupalla sattumaan niin, ettei viranomainen tuossa onnistuisi, niin mitä siitä seuraisi? Tuo hommahan voi ns. "kosahtaa" melkein mihin tahansa yksittäiseen asiakohtaan (esim. totuus arvioidaan väärin, vaatimuksia ei ymmärretä oikein, toimintaohjeiden ristiriitaisuus suhteessa lainsäädäntöön, päätös on hyvin epäselkeästi perusteltu lain näkökulmasta). Puhumattakaan viranomaisen asenteesta, mentaliteetista ja persoonasta aiheutuviin mielivaltaisuuksiin, joita nk. harkintavallan tarjoaman juridisen mitäänsanomattomuuden suojista harjoitetaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #71

"Siis, katsotko todella, etteivät tämän maan viranomaiset voisi kuvitellakaan virkavelvoitteidensa täyttämättä jättämistä? Tai kirjoitaa puutaheinää? Pois se heistä!"

Varmasti löytyy viranomaisiakin, jotka hoitavat hommansa huonosti, ihan niin kuin mistä tahansa muusta ammattiryhmästä. Täällä meillä esim. remonttimiehet hautasivat tuossa naapurissa tonttinsa täyteen asbestia mutten ehkä neuvoisi sen perusteella välttämään remonttimiehiä.

"Kerrotko vielä mitä nimenomaista virkatehtävää ajattelet tuossa alempana?"

Oletan, että tuo pätee aika yleismaailmallisesti virkamiehen työhön. Esim. lupahakemusten tai valitusten käsittelyyn.

"Tuo hommahan voi ns. "kosahtaa" melkein mihin tahansa yksittäiseen asiakohtaan (esim. totuus arvioidaan väärin, vaatimuksia ei ymmärretä oikein, toimintaohjeiden ristiriitaisuus suhteessa lainsäädäntöön, päätös on hyvin epäselkeästi perusteltu lain näkökulmasta)."

Eli, vaikeaahan se silloin on. Kaikki osa-alueet pitää tasapainottaa niin, että päätös on perusteltavissa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #76

Oletat kyllä väärin, suurimpaan osaan virkatehtävistä tuo ei päde. Puhut eliittivirkamiehistä.

Niin niin. Mutta jos homma kosahtaa, niin mitä sitten? Jos epäonnistumisesta ei seuraa juurikaan mitään, niin eikö vaikeankin tehtävän hoitaminen ole tällöin suhteellisen helppoa? Helpoin "vaikea tehtävä" on se, jossa virheistä ei seuraa sanktiota.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #85

"Jos epäonnistumisesta ei seuraa juurikaan mitään, niin eikö vaikeankin tehtävän hoitaminen ole tällöin suhteellisen helppoa? Helpoin "vaikea tehtävä" on se, jossa virheistä ei seuraa sanktiota."

Jos virkamies ei saa edes vakavasta virheestä sanktioita niin silloin muut eivät hoida toimiaan. Suomessako ei virkavirheistä saa sanktioita?

Varmasti viranomaiset tekevät myös virheitä mutta en edelleenkään neuvoisi olemaan kääntymättä heidän puoleensa. Lääkäritkin tekevät virheitä, pitääkö heitä välttää jos sairastuu?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #87

Ahaa, nyt puhutaan jo "vakavasta virheestä". Kävikö normivirheistä keskustelu lehtikullattujen alkuperäiskantojesi suhteen epämukavaksi?

"Suomessako ei virkavirheistä saa sanktioita?"

Kuten itse sen ilmaisit: ei jos muut(kaan) eivät hoida hommiaan.

Huhtasaaren saamat luottamukselliset sähköpostit eivät millään muotoa aiheuta samanasteista pakottavuutta byrokraattiorgaanin puoleen kääntymiselle kuin akuutti sairastuminen aiheuttaa hoitoon hakeutumiselle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minulla kävi kerran auton vaihdon yhteydessä moka, ja toimitin liikennevakuutus laput päivän myöhässä.

No se oli minun moka, ja sieltä sitten tuli odotettavissa joku virhemaksu. Asia tältä osin kunnossa. Maksun määrä (silloin) oli oikeastaan kohtuullinen.

Mutta, siinä oli virhe. Oli laissa määritelty lainsäätäjien toimesta kuinka hinta määräytyy. Suoraan ulosottokelpoisessa viranomaisen maksuvaatimus oli laskettu repimällä hatusta summa joka ei perustunut lakiin ja oli suurempi.

Se kyllä ihan oikeasti vitutti maksaa koska ei silloin aika riittänyt asiasta vääntämiseen mutta allekirjoitan täysin, että Suomessa todellakin on virkamies mielivalta joka toimii lainvastaisesti. Tässähän nyt on tuomio- ja toimeenpanovalta virkamiehellä joka keksii maksuja lainsäätäjien tahtotilan vastaisesti.

Suomessa voi siis virkamies tekaista huijauslaskuja väkivaltakoneiston suojaamana.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"oletteko koskaan todella vääntäneet viranomaisten kanssa jostain Teille itsellenne merkittävästä asiasta?"

Haha no todellakin olen! On ymmärrettävää ja surullista että joku uupuu matkalle, mutta jos joku normijaksavainen ihminen ei viitsi edes ilmoittaa huomaamistaan vakavina pitämistään epäkohdista, niin se kuulostaa vain laiskuudelta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ensin epäiltiin että Huhtasaari ei ole itse kirjoittanut omaksi väittämäänsä tekstiä ja siitä nousi meteli. Nyt epäillään että Huhtasaari on itse kirjoittanut toisen kirjoittamaksi väittämänsä tekstin ja siitäkin nousee meteli.

Niin tai näin, aina väärinpäin. Päättäkää jo!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eilinen ”lukiolaisen kirje” ei ole Huhtasaaren kynästä se on varmaa. Lähinnä vain arvuutellaan käykö kirjoittaja Dianapuiston lukiota.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Dianapuiston lukio taitaa olla muuttanut uuteen osoitteeseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

No niinpä näkyy, vaikkakin vain kivenheiton päähän. Pääsivätköhän näin nopeasti irti sopparista säätiön kanssa, vai maksoivatkohan sakkoa. Oli miten oli, niin kyllähän tuo melkein huutaa nimenvaihtoakin, vaikka onkin vain kivenheiton päässä. Olisiko Roban lukio nykyään?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

Roban apukoul... eiku erityisoppilaitos.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huhtasaarella ei ole mitään, siis ei mitään, turha on tyhjästä mitään vaatia.

Eihän sieltä juuri mitään omaa tule, tämänkin tapauksen oli joku hänelle viestittänyt.

Gradukaan ei ole oma, senkin joku oli hänelle pyytämättä ja yllättäin liimannut.

Halla-aholta tulee kaikki muu, mistä pitää viestiä, muuten asunto onkin autio.

Tommi Mäkinen

"Huhtasaarella ei ole mitään, siis ei mitään, turha on tyhjästä mitään vaatia."

Tietosi perustuu mihin? Sovitaanko silleen, jos Huhtasaari lyö todisteet pöytään, häviät ikuisiksi ajoiksi nillittämästä paskaa täältä US:n alustalta, sopimus?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Pistä Tommi estot päälle jos toisten sananvapaus häiritsee, tuntuu monia persuja häiritsevän.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totuus taitaa tehdä kipeää :)

Ei kannata olla kiukkuinen, se lyhentää elinikää, ole iloinen persu :)

Tommi Mäkinen Vastaus kommenttiin #27

Totuus? :D Sun totuus :D keksit sitä mukaa shaissee kun kirjoitat..♪♫♪♫

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Elämä on kovaa, varsinkin uskollisille persuille, kohua kohun perään ja kannatus laskee.

Harmittahan se, mutta koeta nyt vaan kestää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Saara Huhtasaari, joka on fiksun oloinen blogisti sukunimestään huolimatta, valisti tänään:

Tutkimuksessa havaittiin, että negatiivisuusvinouma näyttäisi ennustavan ihmisten asenteita muun muassa maahanmuuttoon liittyviin riskeihin ja muihin havaittuihin uhkiin, ja on havaittu, että negatiiviset ihmiset äänestävät usein maahanmuuttokielteisiä puolueita.

http://saarahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Ilkka Huotari

OPH tekee politiikkaa, joten se, mikä tässä pitää tutkia, on OPH:n linjaukset.

"Jos haluaa puhua ideologisesta indoktrinoinnista kouluissa, parempi aloittaa ihan tuolta opetussuunnitelman perusteista, jossa mm. linjataan että monikulttuurisuus on esitettävä rikkautena lapsille"

https://mobile.twitter.com/herraportti/status/1047...
https://mobile.twitter.com/herraportti/status/1047...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tässä on nyt taas yksi urvake luulemassa, että monikulttuurisuus on aate eikä todellisuus, jossa elämme. Hanki Huotari parempia tietolähteitä kuin joku persu Twitterissä. Voit esimerkiksi ihan itse googlailla perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja kun saat pdf:n auki, lue edes luku Perusopetuksen arvopohja. Tule sitten uudelleen huutelemaan politikoinnista, jos on syytä.

Ilkka Huotari

Olipas urpo kommentti.

Linkeistä selviää kyllä ne OPH:n linjaukset, jos jaksaa klikata pari kertaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #36

Mitä noista OPH:n linjauksista sinä Ilkka vastustat? Et siis usko, että suomalainen kulttuuriperintö on moninaista? Meidän ei tulisi pyrkiä ymmärtämään muista kulttuurista tulevia ihmisiä? Maailma ei oikeasti olekaan monikulttuurinen? Tyttöjä ja poikia ei tulisi kannustaa yhdenvertaisesti? Ihmiset eivät koe sukupuoltaan monin eri tavoin?

Voitko ihan itse sanoa, että mikä noissa linkkaamissasi linjauksissa oli se paha asia?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

- "Kulttuurinen moninaisuus" ei ole pelkästään rikkaus, vaan oikeasti aika ongelmallinen asia.
- "Sukupuolen moninaisuus" on feminististä politiikkaa sinänsä, ei mikään tietellinen fakta.
- Siellä lukee mm. näin:

”Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.”

Tämä on siis pelkästään ja ainoastaan politiikkaa. Kuten jo sanoin, kulttuurinen moninaisuus ei ole pelkästään rikkaus, vaan oikeasti aika ongelmallinen asia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

Ne jotka syövät stadissa sapuskaa, taitavat sisäistää tuon kulttuurisen moninaisuuden ihan vaivatta. Jos ei muuten, niin vahvat kielelliset vaikutteet antavat osviittaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #40

Missä on väitetty, että kulttuurinen moninaisuus on pelkästään rikkaus? Tuo ensimmäinen kuva käsitteli suomalaisen kulttuurin moninaisuutta, löysitkö siitä jonkun linjauksen, jonka kanssa olet eri mieltä? Mikä tässä on niin pahasti väärin?

"Perusopetus rakentuu moninaiselle suomalaiselle kulttuuriperinnölle. Se on muodostunut ja muotoutuu eri kulttuureiden vuorovaikutuksessa. Opetus tukee oppilaiden oman kulttuuri-identiteetin rakentumista ja kasvua aktiivisiksi toimijoiksi omassa kulttuurissaan ja yhteisössään sekä kiinnostusta muita kulttuureita kohtaan. Samalla opetus vahvistaa luovuutta ja kulttuurisen moninaisuuden kunnioitusta, edistää vuorovaikutusta kulttuurien sisällä ja niiden välillä ja luo siten pohjaa kulttuurisesti kestävälle kehitykselle.

Eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat ihmiset kohtaavat toisensa perusopetuksessa ja tutustuvat monenlaisiin tapoihin, yhteisöllisiin käytäntöihin ja katsomuksiin. Asioita opitaan näkemään toisten elämäntilanteista ja olosuhteista käsin. Oppiminen yhdessä yli kieli-, kulttuuri-, uskonto- ja katsomusrajojen luo edellytyksiä aidolle vuorovaikutukselle ja yhteisöllisyydelle. Perusopetus antaa perustan ihmisoikeuksia kunnioittavaan maailmankansalaisuuteen ja rohkaisee toimimaan myönteisten muutosten puolesta."

"Kuten jo sanoin, kulttuurinen moninaisuus ei ole pelkästään rikkaus, vaan oikeasti aika ongelmallinen asia."

Missään ei lue, että se on pelkästään rikkaus. Oppilaita opetetaan havainnoimaan mikä on ihmisoikeuksien vastaista ja epäeettistä. Sinun mielestäsi siis koulujen pitäisi linjata, että erilaiset kulttuurit ovat lähtökohtaisesti ongelmallinen asia ja niitä ei sen takia lähtökohtaisesti pidä yrittää ymmärtää?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45

Ei siellä ollut sanaakaan mistään ongelmallisuudesta. Ainoastaan rikkaudesta.

Aika selvä poliittinen linjaus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Nyt et taida ihan ymmärtää miten opetussuunnitelmien perusteet toimivat. Kun kirjataan ylös perusopetuksen arvoperusta ja se, mitä laaja-alainen osaaminen pitää sisällään niin sinne ei kirjata yhteiskunnallisia ongelmia. Olisiko sinun mielestäsi tärkeää, että suomalaisen peruskoulun arvoperusta olisi se, että muiden kulttuurien olemassaolo on ongelma ja niitä ei pitäisi lähtökohtaisesti yrittää ymmärtää?

Tai, että pienen pohjoisen kansan ei tulisi pyrkiä opettamaan muiden kulttuurien ymmärtämistä ja olla lähtökohtaisesti sitä mieltä, että muut kulttuurit ovat meille voimavara?

Miten sinä kirjaisit asian, jos se nyt ei kelpaa?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Minusta olisi hyvä, jos asioita tutkittaisiin neutraalisti, eikä päätettäisi etukäteen, että joku asia on hyvä ja rikkaus.

Tiede käsittääkseni pyrkii toimimaan neutraalilla tavalla. En tiedä, miksi Suomen koululaitos haluaa toimia eri tavalla (ja siis politisoida asiat).

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #51

Kyse on taidosta ymmärtää eri kulttuureja ja tulla niiden kanssa toimeen. Eikö sinun mielestäsi tällaisessa taidossa lähtökohtana pitäisi olla se, että muiden kanssa toimeentuleminen on voimavara ja hyvä asia? Miten sinä neutraalilla tavalla tutkit muiden kanssa toimeentuloa? Se on kuitenkin joka päiväistä arkea monille tälläkin hetkellä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #54

"Kyse on taidosta ymmärtää eri kulttuureja ja tulla niiden kanssa toimeen. "

Asiaa ei ymmärretä, jos etukäteen päätetään näkökulma.

Sehän tässä on juuri ongelma. Ne, joiden mielestä "monikulttuurisuus on rikkaus" eivät itseasiassa ymmärrä tästä mitään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #56

Vastaan jo seuraavaan kommenttiin, kun joku puolustaa tätä rikkautta:

Se ei ole koko totuus.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #58

Perusopetuksen arvoperusta on sama kuin 2010-luvun suomalainen arvoperusta. Haittakansallismieliset vastustavat suomalaista arvoperustaa, selvähän se. Alle kymmenen prosentin ’voimallaan’.

En edes kuvitellut, että tajuaisit mitään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #61

Eikö totuus ole hyvä arvoperusta? Ei nähtävästi.

Miksihän edelleen jatkat noiden kommenttien kirjoittamista, ne ei tuo mitään arvoa tähän.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #67

"Eikö totuus ole hyvä arvoperusta? Ei nähtävästi."

Erinomainen arvoperusta. Nyt kun vielä kerrot, että mikä tuossa arvoperustassa on totuudenvastaista. Ja älä sano, että monikulttuurisuus on pelkästään rikkaus, koska niin siellä missään kohden väitetä.

"Miksihän edelleen jatkat noiden kommenttien kirjoittamista, ne ei tuo mitään arvoa tähän."

Opettajana olen tottunut siihen, ettei ymmärrys sisällöstä aukene ihan heti. Pitää olla kärsivällinen ja yrittää löytää uusia tapoja esittää asia. Mielelläni autan sinua ymmärtämään opetussuunnitelmien perusteiden sisältöä ja merkitystä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #74

"Nyt kun vielä kerrot, että mikä tuossa arvoperustassa on totuudenvastaista."

Totuudenvastaista on se, että monikulttuurisuus nähdään vain rikkautena. Missään ei ole sanaakaan ongelmista OPH:n ohjeissa.

"koska niin siellä missään kohden väitetä."

Käytännössä väitetään, kun missään ei puhuta sen ongelmista.

Siellä lisäksi sanotaan:

”Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.”

... halutaan siis opettaa vain yhtä näkökulmaa asiaan. Eli kyseessä on politiikka.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #88

"Totuudenvastaista on se, että monikulttuurisuus nähdään vain rikkautena. Missään ei ole sanaakaan ongelmista OPH:n ohjeissa."

Ei nähdä. Siellä sanotaan, että lähtökohtaisesti eri kulttuurien olemassaolo on rikkaus ja on tärkeää pyrkiä ymmärtämään muita ja tulemaan toimeen heidän kanssaan. Ja lähes samassa lauseessa todetaan, että pitää myös pohtia millaisia asioita ei voida ihmisoikeuksien vastaisena hyväksyä. Tottakai siis monikulttuurisuuden ongelmat huomioidaan myös.

"Käytännössä väitetään, kun missään ei puhuta sen ongelmista."

Mutta kun tämä ei ole dokumentti, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ongelmia. Sinä et nyt ymmärrä mitä luet.

"... halutaan siis opettaa vain yhtä näkökulmaa asiaan. Eli kyseessä on politiikka."

Tottakai kohdassa, jossa määritellään mitä kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu ovat todetaan, että lähtökohtana muiden kulttuurien kohtaamiselle on se, että se on voimavara ja siitä voi oppia uutta. Ei kai tuollaista taitoa voi mitenkään määritellä negatiivisen kautta. Aina kun opetamme mitä tahansa vuorovaikutusta ymmärtämistä niin lähtökohta on se, että se on voimavara.

Sinä et nyt ymmärrä miten koulu toimii. Kun mitä tahansa taitoja opetetaan niin ei lähtökohta voi olla muu kuin se, että se taito on voimavara.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #94

"eri kulttuurien olemassaolo on rikkaus"

Ei siellä puhuta kulttuurien olemassaolosta, vaan siitä, että eri kulttuurit olisivat muka rikkaus *yhdessä ja samassa yhteiskunnassa*. Tämä ei ole (täysin) totta.

"Mutta kun tämä ei ole dokumentti, jossa käsitellään yhteiskunnallisia ongelmia. Sinä et nyt ymmärrä mitä luet. "

Tiedän ja ymmärrän. Tässä linjataan opetusta suomalaisissa kouluissa.

"Ei kai tuollaista taitoa voi mitenkään määritellä negatiivisen kautta."

Jos asiaan liittyy ongelmia, niin silloin on opetettava myös ne ongelmat. Muuten ei ymmärrystä synny.

"Sinä et nyt ymmärrä miten koulu toimii."

Niin. Luulin, että koulussa opetettaisiin tietoa, mutta siellä opetetaankin näköjään vain jonkun poliittisen suunnan mielipiteitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #100

"Ei siellä puhuta kulttuurien olemassaolosta, vaan siitä, että eri kulttuurit olisivat muka rikkaus *yhdessä ja samassa yhteiskunnassa*. Tämä ei ole (täysin) totta."

Niin kun tuo asia ei nyt kuulu peruskouluun vaan johonkin korkeamman kouluasteen yhteiskuntateoria juttuihin.

Peruskoulussa opetetaan perusasioita. Ja ihan perusasia kaikissa yhteistöissä mistä lähdetään liikkeelle on: "Kuinka tullaan toimeen keskenään?".

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #101

"Niin kun tuo asia ei nyt kuulu peruskouluun vaan johonkin korkeamman kouluasteen yhteiskuntateoria juttuihin."

Mitkä asiat? Totuus asioista?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #108

"Mitkä asiat? Totuus asioista?"

Yhteiskuntatieteteiden teoriat miten jokin kulttuurien monimuotoisuus vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti mihinkin kuten vaikka talouteen. Kyllä niitä yhteiskuntatietelöitäkin koulutetaan ja saa vapaasti vääntää vaikka väitöskirjan asiasta.

Peruskoulussa opetetaan ihmisiä tulemaan toimeen keskenään. Lukemaan, laskemaan, kirjoittamaan jne. eikä opettaa jostain ongelmista mitkä ei kuulu oppimäärään. Jos tässä peruskoulun toiminnassa on jotain mikä on pielessä niin kerro ihmeessä mutta se että opetetaan ihmisiä tulemaan toimeen keskenään, ei se ole mitään politiikkaa.

Ja kasvatuspuolessa pitää huomioida tieteelliset tosiasiat eikä jotkut DNA:t ja kromosomit lisääntymisasioissa ole tietääkseni ihan peruskoulua vielä. Ekaluokkaiset ovat vasta vähän aikaa sitten oppineet asioimaan vessassa niin että pissa menee pönttöön. Peruskoulussa on myös kyse kasvatuksesta että tieteelliset tosiasiat pitää huomioida.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #100

"Niin. Luulin, että koulussa opetettaisiin tietoa, mutta siellä opetetaankin näköjään vain jonkun poliittisen suunnan mielipiteitä."

Siellä opetetaan myös miten tulla toimeen muiden kanssa. Tämä vaatii muiden ymmärtämistä, jolle lähtökohta on, että muiden ihmisten ja kulttuurien ymmärtäminen on voimavara.

"Jos asiaan liittyy ongelmia, niin silloin on opetettava myös ne ongelmat. Muuten ei ymmärrystä synny."

Ongelmia nimenomaan käsitellään koulun arjessa, etenkin mitä tulee kulttuurien väliseen ymmärtämiseen. Tarkoitus on minimoida väärinymmärrysten aiheuttamat ongelmat. Mutta näissä dokumenteissa määritellään lähtökohdat ja lähtökohtana ei voi olla, että muut ihmiset ja kulttuurit ovat ongelma. Opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä ei ole luetella ongelmia. Tämä sinulle aukeaa tuskallisen hitaasti.

"Ei siellä puhuta kulttuurien olemassaolosta, vaan siitä, että eri kulttuurit olisivat muka rikkaus *yhdessä ja samassa yhteiskunnassa*. Tämä ei ole (täysin) totta."

Se, että meillä on Suomessa moninaista kulttuuria on rikkaus. Ei koulun lähtökohta tähän voi olla mikään muu. Ei koulu voi opetussuunnitelman perusteissa muuta lähtökohtaa ottaa laajasti lainatun kulttuurimme moninaisuuteen. Jos jokin kulttuuriperinne on ristiriidassa yhdenvertaisuuden tai ihmisoikeuksien kanssa niin tottakai sitä käsitellään kriittisesti mutta lähtökohta ei voi olla, että erilaiset perinteet eivät ole rikkautta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #103

Pidän itse tuota sanamuotoilua "voimavara" vähän jännänä että en oikeasti keksi miten peruskoulussa lapset voisi saada tästä mitään kumman voimavaroja, mutta ymmärrän pointin että siis tietysti kannustetaan optimistisuuteen ja tärkein funktio on "Kuinka tullaan toimeen keskenään?"

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #109

Kielten oppiminen, ystävien saaminen, yhteisöllisyyden kokeminen, eivätkö esimerkiksi nämä ole kasvavan lapsen ja nuoren voimavaroja?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #118
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #103

"Siellä opetetaan myös miten tulla toimeen muiden kanssa. Tämä vaatii muiden ymmärtämistä, jolle lähtökohta on, että muiden ihmisten ja kulttuurien ymmärtäminen on voimavara."

Tuota ymmärrystä ei tule, jos ei ymmärrä monikulttuurisuutta. Kuten sitä ei ymmärräkään näillä eväillä.

"lähtökohtana ei voi olla, että muut ihmiset ja kulttuurit ovat ongelma."

Monikulttuurisuushan on lähtökohtaisesti ongelma. Riippuen vähän toki niistä kulttuureistakin, millaisia ne ovat. http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

"Opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä ei ole luetella ongelmia."

En kai mitään yksityiskohtaista luetteloa halunnutkaan.

"Se, että meillä on Suomessa moninaista kulttuuria on rikkaus."

Mitä tarkoittaa "moninainen kulttuuri"? Ihan uusi termi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #110

"Tuota ymmärrystä ei tule, jos ei ymmärrä monikulttuurisuutta. Kuten sitä ei ymmärräkään näillä eväillä."

Ei tietenkään, koska nämä eväät ovat vain lähtökohta, johon varsinainen opetus esimerkkeineen ja ongelmineen perustuu. Se ei jostain syystä nyt sinulle aukene.

"Monikulttuurisuushan on lähtökohtaisesti ongelma. Riippuen vähän toki niistä kulttuureistakin, millaisia ne ovat."

Ei ole ongelma. Se asenne, että muut kulttuurit ovat ongelma, on se ongelma, joka aiheuttaa vakavia ristiriitoja ja konflikteja ympäri maailman. Euroopassa ollaan eletty aika rauhassa pitkään, koskaan ollaan ymmärretty, etteivät muut kulttuurit ja niiden kanssa eläminen ole lähtökohtaisesti ongelma vaan se saadaan toimimaan oikeanlaisella vuorovaikutuksella ja ymmärryksellä.

"Mitä tarkoittaa "moninainen kulttuuri"? Ihan uusi termi."

Suomalainen kulttuuri on moninaista. Siellä on monenlaisia perinteitä niin idästä, lännestä ja etelästä. Näin ovat kulttuurit aina muokkautuneet.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #117

"Ei ole ongelma."

Lähtökohtaisesti on. Hirveällä työllä ja vaivalla joitain ongelmia voidaan pienentää, tosin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #120

Kulttuurit eivät itsessään ole ongelma. Ihmiset, jotka eivät siedä kulttuurien sisäistä tai välistä yhteistyötä ja ymmärrystä ovat. Sellainen johtaa konfliktiin ja sitä käytetään häikäilemättä hyväksi politiikassa. Sen takia opetuksen arvoperusta ja kulttuurisen vuorovaikutuksen lähtökohta on ymmärrys ja rikkaus.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #129

"Kulttuurit eivät itsessään ole ongelma."

Ovat, ongelma. Siis tullessaan kosketuksiin toistensa kanssa. Tästä Oikkonen on kirjoittanut paljon sosiologisesta näkökulmasta.

Tuntuu, että toistelet näitä "totuuksia", ilman perusteluita, koko ajan. Liekö nämä opetettu jossain koulussa...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #131

"Ovat, ongelma. Siis tullessaan kosketuksiin toistensa kanssa. Tästä Oikkonen on kirjoittanut paljon sosiologisesta näkökulmasta."

Niin ja tuo ei auta mitenkään ihmisiä tulemaan toimeen keskenään vaan johtaisi peruskouluympäristössä koulukiusaamiseen.

Eli ei voi olla missään peruskoulussa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #133

Tosiasioita ei saa sanoa, kun ovat ikäviä monikultturistien kannalta?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #136

Tuollainen olisi politisoitumista jos pitäisi opetustyötä haitata jollain tarpeettomalla propagandalla.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #139

Opetusta haitata tosiasioilla? No just. Niinpä niin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #142

Minun nähdäkseni tosiasioita ei kielletä missään.

Sen sijaan tosiasiat jotka eivät kuulu peruskoulun oppimäärään ja joista on ilmeistä haittaa opetukselle niin niistä on ihan turha mölistä.

Jos sitten koululainen on itse niin fiksu ja vääntää tosiasiaa, vaikka se ei kuuluisi millään tavalla oppimäärään niin ei siinä mitään väärää ole.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #147

"Minun nähdäkseni tosiasioita ei kielletä missään."

Tosiasioita ei myönnetä eikä tuoda esille. Asioista tuodaan esiin vain yksi puoli.

Nyt lopetan jankkaamisen tähän, kun tämä asia ei näytä menevän perille millään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #150

"Tosiasioita ei myönnetä eikä tuoda esille."

Ei kuulu peruskoulun oppimäärään ja TARKOITUS on että ihmiset tulevat toimeen keskenään, siinä monikulttuurissa.

Yrität nyt jotain politisointia että koululaisia pitäisi aivopestä jollain poliittisella agendalla mikä ei mitenkään edesauta sitä, että ihmiset tulevat paremmin toimeen keskenään.

"Asioista tuodaan esiin vain yksi puoli."

Niin just, kyllä. Ja sen pitää olla vain sen verran mitä tarvitsee että ihmiset tulevat toimeen keskenään koska peruskoulu ei voi muuten täyttää tehtäväänsä kasvatuksessa ja opetuksessa. Mitään propagandaa ei saa olla. Väärän tiedon esittäminen ja tiedevastaisuus ei kuulu, ja ne muut näkökulmat voidaan käsitellä yläluokilla ja korkeammilla asteilla ja tehdä vaikka väitöskirjaa asiasta. Ja jos lapsoset itse kyseenalaistavat jotain niin antaa mennä vaan mutta ei nyt helvetissä pidä rohkaista ihmisiä toisten kurkkuun kiinni jollain persupropaganda poliittisuudella. Se EI edesauta ihmisten tulemista toimeen keskenään mikä on lähtökohta toussa vaiheessa ihmisen kehitystä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #131

"Ovat, ongelma. Siis tullessaan kosketuksiin toistensa kanssa. Tästä Oikkonen on kirjoittanut paljon sosiologisesta näkökulmasta."

Eli, ongelmahan on silloin puutteellinen vuorovaikutus ja yritys ymmärtää toista kulttuurien kohtaamisissa. Täsmälleen se taito, mitä pyritään opettamaan. Eikö tuo opetussuunnitelma ole silloin nimenomaan oikeilla jäljillä?

"Tuntuu, että toistelet näitä "totuuksia", ilman perusteluita, koko ajan. Liekö nämä opetettu jossain koulussa..."

Opetan oppilasryhmiä, joissa on ihmisiä todella monista eri kulttuureista, Afrikasta, Lähi-Idästä, Aasiasta, jne. Kyllä nämä ovat meille opettajille ihan käytännön tosiasioita, joihin etsitään ratkaisuja päivittäin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #134

"Eli, ongelmahan on silloin puutteellinen vuorovaikutus ja yritys ymmärtää toista kulttuurien kohtaamisissa"

Silti ovat ongelma. Sanoin, että suurella työllä ja vaivalla niitä ongelmia voi pienentää.

" Kyllä nämä ovat meille opettajille ihan käytännön tosiasioita, joihin etsitään ratkaisuja päivittäin."

Itsekin siis myönnät, että tämä tuottaa ongelmia, eli on lähtökohtaisesti ongelma (johon pitää etsiä ratkaisuja).

Mehän päästiin keskustelun loppuun ja oltiin sitten loppujen lopuksi samaa mieltäkin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #137

"Silti ovat ongelma. Sanoin, että suurella työllä ja vaivalla niitä ongelmia voi pienentää."

Ei kulttuuria ole olemassa ilman ihmisten vuorovaikutusta. Kulttuurit perustuvat täysin siihen. Kulttuuri itsessään ei voi olla ongelma, se ei ole mitään ilman vuorovaikutusta.

Opiskelu, kasvatus, tieteen tekeminen ja sivistyksen levittäminen/ylläpito ovat suurta työtä ja vaivaa.

"Itsekin siis myönnät, että tämä tuottaa ongelmia, eli on lähtökohtaisesti ongelma (johon pitää etsiä ratkaisuja)."

Kyllä, vajavaiset vuorovaikutustaidot ovat erittäin suuri ongelma ja siksi niiden harjaannuttaminen on kirjattu isolla meidän opetussuunnitelmiin. Minä en ole missään vaiheessa sanonut ettei ongelmia ole. Mutta lähtökohta ei missään nimessä ole se, että kulttuurin moninaisuus on ongelma. On hyvä, että on kulttuurissa on monipuolisuutta, on huono, että ihmiset eivät kykene toimimaan vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa.

"Mehän päästiin keskustelun loppuun ja oltiin sitten loppujen lopuksi samaa mieltäkin."

Juuri näin. Molemmat ovat sitä mieltä, että on ehdottoman tärkeä pyrkiä ratkomaan huonoista vuorovaikutustaidoista johtuvia ongelmia kulttuurien sisällä ja välillä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #141

"Ei kulttuuria ole olemassa ilman ihmisten vuorovaikutusta."

Kyllä on. Jos jostain löytyy nyt uusi kansa ja uusi kulttuuri, niin kyllä se on ollut siellä koko ajan, vaikka ei olisi ollut kosketuksissa muiden kulttuurien kanssa.

"Mutta lähtökohta ei missään nimessä ole se, että kulttuurin moninaisuus on ongelma."

Jännää tässä on se, että koko ajan pyritte löytämään ratkaisuja (monikulttuurisuudesta johtuviin ongelmiin), mutta toisaalta monikulttuurisuus ei ole muka lähtökohtaisesti ongelma.

Puhutte ristiriitaisesti.

Pakko sanoa, että elätte kuplassa, ettekä oikein ymmärrä, mitä puhutte. Te olette nielleet suoraan propagandan, että "monikulttuurisuus on rikkautta", ettekä pysty sanomaan, että se on ongelma.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #144

"Kyllä on. Jos jostain löytyy nyt uusi kansa ja uusi kulttuuri, niin kyllä se on ollut siellä koko ajan, vaikka ei olisi ollut kosketuksissa muiden kulttuurien kanssa."

Mitenköhän he ovat muodostaneet kulttuurin ilman keskinäistä vuorovaikutusta, niissäkin todennäköisesti ihmiset haluavat hyvin eri asioita? Vai ovatko tuollaiset eristyksissä kehittyneet kulttuurit mielestäsi se ihanne, johon meidän pitäisi pyrkiä?

"Jännää tässä on se, että koko ajan pyritte löytämään ratkaisuja (monikulttuurisuudesta johtuviin ongelmiin), mutta toisaalta monikulttuurisuus ei ole muka lähtökohtaisesti ongelma."

Koska ongelma syynä pyritään näkemään se huono keskinäinen ymmärrys ja vuorovaikutus, ei kulttuuri itsessään.

"Pakko sanoa, että elätte kuplassa, ettekä oikein ymmärrä, mitä puhutte. Te olette nielleet suoraan propagandan, että "monikulttuurisuus on rikkautta", ettekä pysty sanomaan, että se on ongelma."

Saako kysyä, että mikä kokemus sinulla on näistä käsittelemistämme asioista? Minä työskentelen kansainvälisissä projekteissa ja opetan maahanmuuttajaryhmiä mutta sinun mukaan minä siis elän kuplassa enkä ymmärrä mitä puhun. Kerrotko hieman minkä kokemuksen perusteella sinä muodostat käsityksesi näistä asioista, kun ymmärryksesi asiasta on niin ylivertaisen selkeä ja laaja?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #148

"Mitenköhän he ovat muodostaneet kulttuurin ilman keskinäistä vuorovaikutusta"

Vuorovaikutuksella keskenään. Ei kulttuurin muodostamisessa tarvita vuorovaikutusta toisten populaatioiden kanssa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #148

"Mitenköhän he ovat muodostaneet kulttuurin ilman keskinäistä vuorovaikutusta"

Tätähän voi kysyä kulttuurintutkijoilta.

"Vai ovatko tuollaiset eristyksissä kehittyneet kulttuurit mielestäsi se ihanne, johon meidän pitäisi pyrkiä?"

Ei tästä nyt sellaistakaan johtopäätöstä voi vetää. Vaan sellaisen, että monikulttuurisuutta ei kannattaisi välttämättä pyrkiä lisäämään (Suomessa).

"Saako kysyä, että mikä kokemus sinulla on näistä käsittelemistämme asioista?"

Olen väitellyt tästä asiasta. Siis netissä. Eikä toistaiseksi kukaan ole pystynyt osoittamaan, että olisin väärässä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #158

" Vaan sellaisen, että monikulttuurisuutta ei kannattaisi välttämättä pyrkiä lisäämään (Suomessa)."

Sinun mielestäsi siis eristyineiden kulttuurien ominaisuuksien perusteella voidaan vetää se johtopäätös, että Suomessa ei kannata pyrkiä toimimaan yhteistyössä muiden kulttuurien kanssa ja opettaa siinä tarvittavia vuorovaikutustaitoja? Onko tämä joku huono vitsi?

"Olen väitellyt tästä asiasta. Siis netissä. Eikä toistaiseksi kukaan ole pystynyt osoittamaan, että olisin väärässä."

Minä siis elän kuplassa monikulttuurisuuden ja sen ongelmien suhteen mutta sinä et, koska väittelet netissä? Kuulostaa reilulta arviolta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #165

"Sinun mielestäsi siis eristyineiden kulttuurien ominaisuuksien perusteella voidaan vetää se johtopäätös, että Suomessa ei kannata pyrkiä toimimaan yhteistyössä muiden kulttuurien kanssa ja opettaa siinä tarvittavia vuorovaikutustaitoja? Onko tämä joku huono vitsi?"

En kyllä ymmärrä noita sinun johtopäätöksiä. En ole mitään tuollaista sanonut saati tarkoittanut.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #167

"En kyllä ymmärrä noita sinun johtopäätöksiä. En ole mitään tuollaista sanonut saati tarkoittanut."

Viesteistä on vaikea ymmärtää mitä tarkoitat. Eristyksissä kehittyneiden kulttuurien olemassaolosta sinä vedät sen johtopäätöksen, ettei monikulttuuria kannata pyrkiä lisäämään. Mihin tämä johtopäätös oikein perustuu? Et avaa yhtään sitä miksi noiden kulttuurien perusteella moninainen kulttuuri ei toimi. Et yhtään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #168

"Eristyksissä kehittyneiden kulttuurien olemassaolosta sinä vedät sen johtopäätöksen..."

Ei, en tästä vetänyt tällaisia johtopäätöksiä. Johtopäätös oli tehty jo kauan sitten, että monikulttuuria ei kannata pyrkiä lisäämään. Ja se on tehty ihan toisista syistä. Se on tehty niistä syistä, että se (monikulttuurisuus) on osoittautunut aika ongelmalliseksi (ongelmia tuovaksi) asiaksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #170

Mitä näitä riippakiviä nyt on, roomalaisista kirjaimista ja arabialaisista numeroista lähtien...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #144

"Kyllä on. Jos jostain löytyy nyt uusi kansa ja uusi kulttuuri, niin kyllä se on ollut siellä koko ajan, vaikka ei olisi ollut kosketuksissa muiden kulttuurien kanssa."

Totta.

"Jännää tässä on se, että koko ajan pyritte löytämään ratkaisuja (monikulttuurisuudesta johtuviin ongelmiin), mutta toisaalta monikulttuurisuus ei ole muka lähtökohtaisesti ongelma."

No ei, koska siitä on myös hyötyjä. Joten ei ole automaattisesti huono asia.

Kyse onkin siitä, että pitää osata elää monikulttuurissa ja sehän on itsestään selvää kun Suomi on monikulttuurinen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #110

"Monikulttuurisuushan on lähtökohtaisesti ongelma."

No ei mitenkään selvästi. Siitä on tutkimusta, että työyhteisöissä on eduksi jos on erilaisia ihmisiä ja asioita osataan katsoa eri näkövinkkeleistä. On hyvinkin keskeistä kansainvälisessä toiminnassa ja suomihan on vahvasti vientivetoinen maa.

Ja vaikka olisikin ongelma niin ei sitä nyt j*malauta voi lapsille selittää mistään monikulttuuriongelmasta kun heidän tarvitsee tulla toimeen ihmisten kanssa, eli se ihan kohta A ja alkeisperusasioita jotka kuuluvat peruskouluun.

Koita ennemminkin keksiä miten peruskouluopetusta sitten pitäisi tehdä nykyistä paremmin huomioiden kaikki tataarit, saamelaiset, hämäläiset, somalit, suomen ruotsalaiset, venäläiset ja muut mitä suomen valtiolla asuukaan että ihmiset tulevat paremmin toimeen keskenään.

"Mitä tarkoittaa "moninainen kulttuuri"? Ihan uusi termi."

Vaikka se että on savolaisia ja romaneja sekä maahanmuuttoa vuosituhansien ajan aalloissa jotka kaikki jättäneet jälkensä tähän monikulttuuriin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #88

"Totuudenvastaista on se, että monikulttuurisuus nähdään vain rikkautena. Missään ei ole sanaakaan ongelmista OPH:n ohjeissa."

Millä tavalla jokin monikulttuuriongelma edesauttaa lasten kasvatuksessa ja toimeentulemisessa keskenään?

"halutaan siis opettaa vain yhtä näkökulmaa asiaan."

Siis hetkinen.

Ei tästä nyt selviä millä tavalla tätä opetetaan. Tuossahan puhutaan _ohjaamisesta_, eli halutaan optimismia koska tosiasia on, että suomessa on ihmisiä eri kulttuureista niin ihmisten pitäisi tulla toimeen keskenään ja keksiä keinoja hyötyä ja pärjätä, eli pärjätä elämässään. Tätä vartenhan kouluja on olemassa!

Se että pitäisi ohjata negatiivisiin asioihin, kuten vaikka keskittyä kemian tunneilla vain tekemään pommeja tai muita terroristivälineitä niin mitä hyötyä siitä on?

Se kuuluu ennemminkin yhteiskuntatieteiden opiskeluun onko jokin "monikulttuuri" hyvä vai huono asia, ei peruskouluun.

Nyt kuullostat siltä että mielestäsi peruskoulun tehtävä olisi kasvattaa ihmisistä jotain syrjäytyneitä luusereita, ISÄM_maan toivoja hillumaan kaduille pilottitakkien kanssa ölisemään jostain islamista eikä yhteiskunnassa pärjääviä ihmisistä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #97

"Millä tavalla jokin monikulttuuriongelma edesauttaa lasten kasvatuksessa ja toimeentulemisessa keskenään?"

Omituisia kysymyksiä. Onko joku väittänyt, että monikulttuuriongelma edesauttaisi lasten kasvatuksessa? Ei tietenkään auta. Haittaahan siitä vain on.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #88

Monikulttuurisuus ei aate, vaan vallitseva todellisuus. Elämme monikulttuurisessa maailmassa, monikulttuurisessa Euroopassa ja monikulttuurisessa Suomessa.

Monikulttuurisuus ei lähde pois, vaikka yrittäisit.

Niinpä OPH esittääkin, että monikulttuurisuus nähtäisiin lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana. Tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on turhaa ja hyödytöntä. Siksi vallitsevan olotilan hyväksyminen lähtökohtaisesti myönteisenä on jo energian käytön kannalta hyvä asia.

Lähtökohtaisesti myönteisenä näkeminen kertoo jo itsessään, ettei asia ole ongelmaton. Kun pizzaa syödään suomalaisperheissä enemmän kuin karjalanpaistia ja lanttulaatikkoa, on selvää, että yksi monikulttuurisuuden negatiivisista seurauksista on suomalaisen kulttuurin väistyminen.

Minä pystyin lukemaan myös sen, että OPH tarkoittaa lauseessaan, ettei monikulttuurisuus ole yksinomaan positiivinen asia, mutta se on hyvä linjauksen mukaan nähdä lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #88

Monikulttuurisuus ei aate, vaan vallitseva todellisuus. Elämme monikulttuurisessa maailmassa, monikulttuurisessa Euroopassa ja monikulttuurisessa Suomessa.

Monikulttuurisuus ei lähde pois, vaikka yrittäisit.

Niinpä OPH esittääkin, että monikulttuurisuus nähtäisiin lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana. Tuulimyllyjä vastaan taisteleminen on turhaa ja hyödytöntä. Siksi vallitsevan olotilan hyväksyminen lähtökohtaisesti myönteisenä on jo energian käytön kannalta hyvä asia.

Lähtökohtaisesti myönteisenä näkeminen kertoo jo itsessään, ettei asia ole ongelmaton. Kun pizzaa syödään suomalaisperheissä enemmän kuin karjalanpaistia ja lanttulaatikkoa, on selvää, että yksi monikulttuurisuuden negatiivisista seurauksista on suomalaisen kulttuurin väistyminen.

Minä pystyin lukemaan myös sen, että OPH tarkoittaa lauseessaan, ettei monikulttuurisuus ole yksinomaan positiivinen asia, mutta se on hyvä linjauksen mukaan nähdä lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #56

"Asiaa ei ymmärretä, jos etukäteen päätetään näkökulma."

Mutta täytyyhän kulttuurisen osaamisen opetuksen lähtökohta olla se, että pyritään ymmärtämään toisia ja tulemaan ihmisten kanssa toimeen. Eihän se näkökulma voi mitenkään voi olla mikään muu.

"Sehän tässä on juuri ongelma. Ne, joiden mielestä "monikulttuurisuus on rikkaus" eivät itseasiassa ymmärrä tästä mitään."

Sinun mielestäsi Suomen kulttuuriperinnön moninaisuus ei ole rikkaus? Sitähän tuossa linkkaamassasi kappaleessa kerrottiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #56

"Sehän tässä on juuri ongelma. Ne, joiden mielestä "monikulttuurisuus on rikkaus" eivät itseasiassa ymmärrä tästä mitään."

En ole itse tätä kommentoinut millään tavalla kun en tiedä tosiasioita. Mitä se nyt sitten mielestäsi tarkoittaa mitä tästä pitää ymmärtää?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #40

" "Sukupuolen moninaisuus" on feminististä politiikkaa sinänsä, ei mikään tietellinen fakta."

Ei vaan se on tieteellinen fakta jonka hyvin selvästi sen sinulle osoitin. Ihmisissä on yleisesti feminiinisiä ja maskuliinisia piirteitä ja todistettavasti kaikkien ihmisten tarkoitus ei ole lisääntyminen joten lisääntymisfunktiolla ei voi asiaa perustella.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

Et oppinut edellisestä keskustelusta siis mitään.

Tätä ei kannata jatkaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #48

Kyllä Ilkka se oppiminen on nyt sinusta kiinni. Mikä sinun mielestäsi THL:n ja OPH:n käsityksessä sukupuolen moninaisuudesta on niin pahasti pielessä?
https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupu...
https://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_kou...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #48

Väärin.

Vetosit asiaa että lisääntyminen on riittävä peruste ja minä osoitin sen että kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus lisääntyä.

Edelleenkään homostelulla ei lisäännytä eikä myöskään vanhat naiset lisäänny. Kaikkien ihmisten ei siis ole tarkoitus lisääntyä populaatiossa. Asiaa ei voi ratkaista kromosomeilla kun intersukupuolisia syntyy joka vuosi joten sukupuolta arvotaan tälläkin hetkellä noppaa heittämällä.

Sen sijaan maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä on havaittavissa eri muodoissa ihmisillä.

Toisin sanoen et kyennyt argumentoimaan näitä tosiasioita vastaan ja sitten väität, että minun pitäisi tästä jotain oppia.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #53

"Vetosit asiaa että lisääntyminen on riittävä peruste ja minä osoitin sen että kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus lisääntyä."

Näin tosiaan sanoit.

Sanoin siis, että lisääntyminen (ja koko ihmiskunnan eloonjääminen) on aika tärkeä asia. Niin tärkeä, että käsite "sukupuoli" on hyvä kuvaamaan tätä asiaa.

Sinä vänkäsit tähän jotain vastaan.

Edelleenkin lisääntyminen (ja koko ihmiskunnan eloonjääminen) on tärkeä asia.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #55

Koulumaailma ei toimi Ilkka niin, että jos sinä pidät jotain riittävän tärkeänä asiana niin se taipuu sitten siihen. Sukupuolen moninaisuus ei pyöri lisääntymisen ympärillä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #59

Siitä voi olla montaa mieltä. Nythän koulumaailma on ottanut ohjenuorakseen juuri mielipiteet.

Sukupuolelle on kuitenkin ollut tietellinen määritelmä jo aiemmin, mikä pyörii juurikin lisääntymisen ympärillä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #62

Lisääntymistä käsitellään biologiassa. Kasvatuksessa yleensä halutaan ottaa huomioon, että ihmiset kokevat sukupuolensa kovin eri tavoin. Tämä on sinun mielestäsi nyt jollain tavalla huono asia? Oletko sinä sitä mieltä, että ihmiset eivät koe sukupuoltaan eri tavoin? Kirjoituksestasi on vaikea päätellä, että mitä sinä oikeastaan tuossa vastustat.

Jos opettaja kohtaa koulussa transnuoren, joka on epävarma niin pitääkö hänen vain sanoa, että ole nyt kunnon mies ja näin sitten lisäännytään ja se siinä? Mitä sinä oikein vastustat noissa linjauksissa?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #65

"Lisääntymistä käsitellään biologiassa."

Niin. Tämä on riittävä aihepiiri yhdelle käsitteelle.

Se on määrännyt sukupuolen määritelmä "aina", ja niin se on käsittääkseni tieteen mukaan edelleenkin.

"Humans and other mammals have an XY sex-determination system: " https://en.wikipedia.org/wiki/Sex

"Kasvatuksessa yleensä halutaan ottaa huomioon, että ihmiset kokevat sukupuolensa kovin eri tavoin. "

Mielipiteily ei liity tähän yo. määritelmään. Keksittäköön mielipiteille joku toinen käsite.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #69

"Se on määrännyt sukupuolen määritelmä "aina", ja niin se on käsittääkseni tieteen mukaan edelleenkin."

Lapset eivät lisäänny koulussa. Se ei siis liity kasvatukseen tuossa vaiheessa kuten sukupuolisuus ihmisten sosiaalisessa toiminnassa.

Ja kasvuiässä olevilla sillä on suuri merkitys ettei esimerkiksi tapahdu koulukiusaamista tai aiheuteta loppuelämäksi mielenterveysongelmia.

Tosiasoiden kertominen ja niiden tiedostaminen ei ole mitään "politiikkaa".

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #69

"Mielipiteily ei liity tähän yo. määritelmään. Keksittäköön mielipiteille joku toinen käsite."

Ei kyse ole mistään mielipiteistä vaan tieteellisestä tosiasiasta: https://www.youtube.com/watch?v=Bm9xXyw2f7g

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #73

"Ei kyse ole mistään mielipiteistä vaan tieteellisestä tosiasiasta: https://www.youtube.com/watch?v=Bm9xXyw2f7g"

Meinaatko, että apinoille on sytä alkaa tekemään käyttäytymistestejä sukupuolen määrittämistä varten?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #79

"Meinaatko, että apinoille on sytä alkaa tekemään käyttäytymistestejä sukupuolen määrittämistä varten?"

En. Kyseinen koe on toistettu useilla ihmisen lähisukulaislajeilla ja niistä voidaan päätellä, että sukupuolen ominaisuuksia löytyy muualtakin kuin jalkovälistä.

Tytöt suosii nukkea ja pojat autoa leikeissään. Ja koska se ilmenee eri lajeilla niin ei voi väittää että olisi joku kulttuurijuttu. Se on siis tosiaankin biologinen tosiasia, että sukupuolisuus ilmenee muutenkin kuin lisääntymisasioissa.

Ja ilmenee siis vauvaiässä jo, joten totta hitossa se vaikuttaa myös peruskoulussa, ennen mitään lisääntymistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #69

Onko sinulla nyt aidosti vaikeuksia erottaa biologian selitykset lisääntymisestä siitä miten ihminen kokee sukupuolensa monet ominaisuudet? Oletan, ettet tunne opettajan arkea kovinkaan hyvin. Joka päivä opettajan pitää kohdata koulun arjessa monenlaisissa tilanteissa nuoria, joilla on todella monenlaisia käsityksiä omasta itsestään ja muista. THL:n ja OPH linjaukset sukupuolen moninaisesta kokemisesta auttavat näissä tilanteissa.

Sinä jostain syystä jätit täysin vastaamatta siihen, miten sinä auttaisit transnuorta, jolla on vaikeuksia sopeutua koulun arkeen? Annatko hänelle vain biologian kirjan ja sanot, että lue tuolta lisääntymisestä?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #75

"Onko sinulla nyt aidosti vaikeuksia erottaa biologian selitykset lisääntymisestä siitä miten ihminen kokee sukupuolensa monet ominaisuudet?"

Nimenomaan erottamisesta on kysymys. Ne on eri asioita.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #80

Hyvä, nyt me löysimme yhteisen sävelen. THL:n ja OPH:n linjauksissa puhutaan sukupuolen moninaisuudesta, eli siitä miten sukupuoli koetaan. Ei ole siis mitään tarvetta puhua biologian termein lisääntymisestä. Mikä sinua siis noissa linjauksissa vaivaa? Oletko sitä mieltä, että ihmiset eivät koe sukupuoltaan eri lailla tai, että sitä ei tulisi ottaa millään tavoin kasvatuksessa huomioon?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #75

"Onko sinulla nyt aidosti vaikeuksia erottaa biologian selitykset lisääntymisestä siitä miten ihminen kokee sukupuolensa monet ominaisuudet?"

Asiaan voi olla näin, että on jotain vaikeuksia asian hahmoittamisessa. Tai sitten tästä: https://www.ruutu.fi/video/3124248 ..kohdasta 9:30 eteenpäin.

Yritin, mutta en keksi kolmatta vaihtoehtoa tähän mistä voisi olla kyse.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #62

"Sukupuolelle on kuitenkin ollut tietellinen määritelmä jo aiemmin, mikä pyörii juurikin lisääntymisen ympärillä."

Ja sukupuolisuutta on kuvailtu ennen jotain Lähi-idän aavikkojen alkukantaisten genitaaliuskontojen haittavaikutuksia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hermafroditos

Edelleenkin sukupuolten moninaisuudessa ei ole kyse mistään lisääntymisestä vaam biologisesta tosiasiasta että ihmisissä on feminiinisiä ja maskuliinisia ominaisuksia.

Asia ei ole koulussa minkään lisääntymisen takia sillä ei lapset pääsääntöisesti lisäänny koulussa. Sen sijaan feminiiniset ja maskuliiniset ominaisuudet vaikuttavat lapsilla jo, kuten vaikka siinä leikkiikö nuken vai auton kanssa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #55

"Sanoin siis, että lisääntyminen (ja koko ihmiskunnan eloonjääminen) on aika tärkeä asia. Niin tärkeä, että käsite "sukupuoli" on hyvä kuvaamaan tätä asiaa."

Ja se selviytyminen ei ole sitä, että kaikki lisääntyy. Ihminen on laumaeläin ja olennaista on varmistaa tulevan sukupolven selviytyminen.

Siksi kaikkien tarkoitus ei ole lisääntyä, vaan esimerkiksi hoitaa lapsia ja tuoda tällä tavalla resursseja selviytymiseen.

Tämä on biologinen tosiasia, että homostelulla ei lisäännytä eikä vanhat naiset lisäänny. Liittyy siihen seuraavan sukupolven selviytymisen varmistamiseen ja on tosiasia, että ihmisissä on maskuliinisia ja femininiisiä ominaisuuksia. Eli sukupuolten moninaisuus on tieteellinen tosiasia eikä mikään "politiikka". Tästä hyvin yksiselitteinen todiste on intersukupuolisuus.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #40

#40
”Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana.”

Tämä on siis pelkästään ja ainoastaan politiikkaa.
.....................

Tässä tulee persujen sielunmaisema hyvin esiin. He tuppaavat näkemään asiat lähtökohtaisesti negatiivisina ja se näkyy ainaisena valittamisena, vihana ja omaan kuplaan käpertymisenä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #40

Mikä siinä on ongelmallista? Suomen kansallislaulu on ruotsinkielisen saksalaissyntyisen säveltäjän Paciuksen säveltämä. Häntä pidetään myöskin suomalaisen taidemuusikin isänä. Suomen kansallistunnus on lainattu Ruotsista. Suomi on ollut monikulttuurinen jo tuhat vuotta. Pitäisikö kansallislaulusta, jonka sanoitus on ruotsinkielisen Runebergin, luopua? Pitäisikö Suomen leijona, joka on yksi Vasa suvun vaakunoista, luopua. Koko lainsäädäntömme pohjautuu Ruotsin lainsäädäntöön. Esimerkkejä löytyy pilvin pimein Suomen kultuurin vaikutteista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pari päivää on huudettu että Laura "maalitti" joitain oppilaita paljastamalla nimiä jotka oli jo julkisuudessa. Nyt sitten tämä blogi vaatii pajastamaan niitä nimiä. Eikö enää n.s. lähteellä ole suojaa kun punavihervasemmisto huutaa yhteen ääneen nimiä esiin?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ei tarvitse paljastaa nimiä julkisesti mutta kyllä silloin jos kansanedustaja epäilee, että kouluissa on laajamittaista opetussuunnitelmien vastaista toimintaa ja hänellä on siitä todisteet, niin eikö se olisi kummallista, jos hän niitä piilottelisi? Eikö todisteet tuollaisesta toiminnasta pidä luovuttaa viranomaisille?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

On puhdasta pelleilyä ehdottaa, että Huhtasaaren pitäisi lähteä viemään asiaa eteenpäin viranomaistasolle. Onko tultu ajatelleeksi sitä, että mitä jos Huhtasaari nyt sanookin Kangasluoman lapselliselle ehdotukselle ei kiitos? Mitä tämä todistaisi? Senkö, ettei koulu ole politisoitunut?

Yhtä hyvin voisin sanoa sinulle: todista että koulu ei ole politisoitunut?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #78

"Onko tultu ajatelleeksi sitä, että mitä jos Huhtasaari nyt sanookin Kangasluoman lapselliselle ehdotukselle ei kiitos? Mitä tämä todistaisi?"

Sen, ettei hänellä oikeasti ole mitään todistajan lausuntoja laajamittaisista väärinkäytöksistä kouluissa. Jos hänellä olisi niin hän varmasti ne toisi esille.

"Yhtä hyvin voisin sanoa sinulle: todista että koulu ei ole politisoitunut?"

Todistuksen taakka on aina sillä, joka väitteen esittää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Todistuksen_taakka

Sinä olet nyt esittämässä tämän: https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_ignora...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #82

Niin, tuo kaikki lepää sen varassa, että Huhtasaari toisi todisteensa esille, jos hänellä niitä on... (Vieläkin ihmettelen sitä, kuinka et kykene näkemään miten järjetöntä Huhtasaaren olisi lähteä asemassaan "rynnimään pitkin viranomaisia". Siis, nehän on luottamuksellisia sähköpostikeskusteluja ja kaikkea...)

"Sinä olet nyt esittämässä..." - En ymmärrä mistä tämän repäisit...

Minä väitän: A = koulu on politisoitunut (mikä on opetussuunnitelman vastaista)

Todisteita argumentille A:
- koulun nk. arvoperusta on poliittisesti määräytynyt (poliittinen valinta)
- opetussuunnitelmasta vastaavat eliittivirkamiehet on valittu asemiinsa korkealla todennäköisyydellä poliittisten valintojen seurauksena
- koulun toimijat omaavat poliittisia näkemyksiä, jotka korkealla todennäköisyydellä välittyvät heidän työhönsä
- kouluinfrastruktuurin muutosta on johdettu poliittisin päätöksin
- koulujen budjetti on poliittinen päätös jne...

Siispä A on tosi.

Sinä väität, että koulu ei ole politisoitunut. Onko sinulla todisteita?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #90

Käsitteet hukassa, kuten haittakansallismielisillä pers-einareilla aina.
Kaikki on politiikkaa, eli yhteisten asioiden hoitoa, eipä siinä mitään. Eikä muuten ole olemassa mitään ’neutraalia’ tai ’arvovapaata’ kasvatusta. Ja ei myöskään ole koulua, joka ’vain opettaisi tarvittavat asiat’.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #92

Haittakansallismielisillä pers-einareilla?

Kuuleppa bully-Mäkinen, en ole haittakansallismielinen enkä pers-einari.

Mutta nyt kun tulit kesken jutun pöytään, niin sanoppa se, onko koulu politisoitunut vai ei?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #95

Koulua väittävät politisoituneeksi vain hullut uskovaiset ja haittakansallismieliset.
He tarvitsevat omaa uhriutujan identiteettiään varten kuvitelman suvakkimädättäjien valtaamasta koulusta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #102

Tuo on kyllä täyttä soopaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #106

Olen samaa mieltä, hullujen uskovaisten ja haittakansallismielisten väitteet ovat soopaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #90

"Vieläkin ihmettelen sitä, kuinka et kykene näkemään miten järjetöntä Huhtasaaren olisi lähteä asemassaan "rynnimään pitkin viranomaisia". Siis, nehän on luottamuksellisia sähköpostikeskusteluja ja kaikkea..."

Kansanedustajalla on paljon todistajanlausuntoja siitä, että koululaitoksessa tehdään täysin sopimattomia asioita. Tottakai hänen sanansa painaa ja hänen pitäisi ehdottomasti viedä asia eteenpäin. Ja eihän Huhtasaaren tarvitse paljastaa lähteitään.

"Sinä väität, että koulu ei ole politisoitunut."

En väitä. Missään en ole näin väittänyt. Jos olen, niin kopioitko väitteeni tänne? Pyysin vain Huhtasaarta toimittamaan todisteet koulun politisoitumisesta eteenpäin.

Sinun todisteesi koulujen opetuksen politisoitumiselle on siis se, että lainsäätäjät ovat vastuussa myös kouluun liittyvistä päätöksistä ja opettajilla on omia poliittisia näkemyksiä. Ei mikään noista väitteistäsi todista, että opetus itsessään on politisoitunut.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #98

Jos Huhtasaari ei paljastaisi lähteitään niin mitkä tarkalleen ottaen olisivat hänen todisteensa?

Nyt keksin, sinähän voit tarjoutua viemään asiaa eteenpäin Huhtasaaren puolesta. Meinaan kun olet sitä mieltä, että asia tulisi ehdottomasti viedä eteenpäin. Uskon, että voit esittää tuon tarjouksen vaikka uuden blogin muodossa.

Ok. Ollaan samaa mieltä siitä, että koulu on politisoitunut.

Osaatko sanoa, mikä mekanismi tuossa läpeensä poliittisessa instituutiossa estää sen, että opetus ei olisi politisoitunutta? Ja ylipäätään, eikö se, että yritetään pitää kaikki poliittinen ulkona koulujen opetuksesta, ole sellaisenaan jo jotain poliittista?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #98

Samaa mieltä. Jos Huhtasaaressa on naista, niin laittaa todisteet peliin. Samoin odotan ko. koulun rehtorin laittavan kertomansa uhkaukset julkisuuteen.
Lähtökohtaisesti en usko kumpaakaan osapuolta, ennen kuin jonkinlaisia todisteita on saatavilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #78

Lähtisin nyt siitä, että negatiivisille väittämillä pitäisi olla ne todisteet.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #83
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #91

Vaikka siksi kun tuo on perustavaa laatua oleva argumentaatiovirhe: https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_ignora...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #99

Tuota argumentaatiovirhettä ei ole tässä kukaan tehnyt.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #105

"Yhtä hyvin voisin sanoa sinulle: todista että koulu ei ole politisoitunut?"

.. tuo on sitä. Että niinkuin oletusarvoisesti politisoitunut ja pitäisi todistella että ei ole.

Ei tuossa ole mitään järkeä. Jos Huhtasaaren mielestä näin on, niin se on vakava asia ja negatiivinen koulua kohtaan joten Huhtasaaren pitäisi osoittaa se asia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #112

Kyllä kyllä. Mutta luepa tuo kommenttini kokonaisuudessaan. Tuon siteeraamasi virkkeen tarkoitus oli nimenomaisesti esittää jokin yhtä absurdi väite kuin blogistin väite siitä, että se ettei Huhtasaari toimita todisteitaan todistaisi jotain jostain.

Sinäkään et siis lähde siitä, että koulu on politisoitunut? Että koulu ei ole politisoitunut ennen kuin toisin todistetaan?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #130

Niin se että Huhtasaari ei esitä todisteita, ei tarkoita etteikö koulut voisi olla politisoituja. Mutta niin kauan kun mitään todisteita ei ole niin tuo on lähinnä asiatonta huhujen levittämistä.

Itseasiassa minä sitten esitin sitä todistetta osoittamalla että tuolla mellastaa "Aito avioliitto ry" että aivopesuoperaatioita todellakin on mutta se tulee koulun ulkopuolelta. Voidaan siis todeta että aivopesuväitteille ON perustetta mutta ei koulujen politoisutumisesta.

Mutta, Huhtasaaren tietysti pitää esittää todisteita kun huutelee negatiivisia asioita puskista. On se todistustaakka.

Se on asiatonta touhua jos kansanedustaja huutelee ties mitä negatiivisia asioita meidän koululaitoksesta ja levittelee sontahuhuja ilman todisteita.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #135

Ei mitään voisi olla. Koulu on politisoitunut, tämä on lähtökohta. Ei Huhtasaaren tai kenenkään muunkaan tarvitse tätä perusasiaa todistaa. Totuus ei ole sontaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #140

No tämä lienee vieläkin heikompi pyrkimys yrittää todistaa väite. Sinun ei edes tarvitse todistaa sitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #140

"Koulu on politisoitunut, tämä on lähtökohta."

Se on negatiivinen käsitys joten todista. On se todistustaakka tässä.

Silloin kun minä olin peruskoulussa, siitä on sen verran aikaa että ne eivät ole enää päteviä. Minun kouluaikoina oli omituista raamattu aivopesua jonkinverran mutta en väitä että nykyään olisi kun en tiedä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #105

Ymmärsin, että sinun mielestäsi koululaitos on politisoitunut, jos minä en pysty osoittamaan ettei se ole. En ollut missään väittänyt, että se ei ole ja sinä et ollut esittänyt mitään todisteita, että se on.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #116

Kyllä kyllä. Ainoa mikä merkitsee tässä nujakassa on se, että väite "koulu on politisoitunut" on tosi väite ts. totuus. Ja siitä olimme samaa mieltä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #127

Siitä on niin pitkä aika kun olin peruskoulussa että en osaa sanoa mikä on nykytilanne.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #127

" Ainoa mikä merkitsee tässä nujakassa on se, että väite "koulu on politisoitunut" on tosi väite ts. totuus. Ja siitä olimme samaa mieltä."

Väitteelle pitää esittää perustelut. Sinun perustelusi eivät millään tavoin ottaneet kantaa opetukseen vaan sisälsi pelkkiä yleisiä oletuksia päätöksenteosta ja ne eivät millään riitä kutsumaan väitettä totuudeksi. Ja jos oletat, että kun minä en todista päinvastoin niin väitteesi olisi jollain tavalla tosi niin se on argumenttivirhe.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #132

On kiistatonta, että koulu on politisoitunut. Oletko kuullut koskaan koulutuspolitiikasta? Entä soittaako opetusministeri mitään kelloja?

Jos nyt katsot kaikesta huolimatta, että opetus ei ole politisoitunut, niin sinun tulee esittää, mikä voisi olla se mahdollinen MEKANISMI, joka estää opetuksen politisoitumisen tämän läpikotaisin politisoituneen instituution sisällä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #138

"On kiistatonta, että koulu on politisoitunut."

Ennenvanhaan tietääkseni oli enemmän mutta se ymmärtääkseni meni vähitellen ensiksi jossain kohtaa jollain tavalla "optimoivaksi" että opetettiin totuutena jotain markkinataloutta mutta olisi sitten vähitellen mennyt neutraalimmaksi.

Olen myös jossain määrin ymmärtäväinen aiempien sukupolvien pöljäilyille kun ihmisten lukeneisuuden taso ja sivistystaso oli matalempi kuin nykyään, kuin myös ne ankeammat kasvuympäristöt.

"Jos nyt katsot kaikesta huolimatta, että opetus ei ole politisoitunut, niin sinun tulee esittää, mikä voisi olla se mahdollinen MEKANISMI, joka estää opetuksen politisoitumisen tämän läpikotaisin politisoituneen instituution sisällä."

Tieteellinen metodi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #138

"On kiistatonta, että koulu on politisoitunut. Oletko kuullut koskaan koulutuspolitiikasta? Entä soittaako opetusministeri mitään kelloja?"

Tämä menee nyt aika dadaksi. Opetus on siis automaattisesti politisoitunutta, koska meillä on opetusministeri? Onko poliisin toiminta automaattisesti politisoitunut, koska meillä on sisäministeri? Onko raideliikenne automaattisesti politisoitunutta, koska meillä on liikenneministeri? Nyt alan epäilemään hoksottimiasi.

"Jos nyt katsot kaikesta huolimatta, että opetus ei ole politisoitunut, niin sinun tulee esittää, mikä voisi olla se mahdollinen MEKANISMI, joka estää opetuksen politisoitumisen tämän läpikotaisin politisoituneen instituution sisällä."

Sisältöjä ja opetusta ohjaa opetussuunnitelma, jota opettajien pitää noudattaa. Kun tutustut ensin siihen niin voidaan sitten käydä oikea keskustelu siitä, että mikä siellä mielestäsi on liian poliittista. Siellä mainitaan, että opetuksen pitää olla myös poliittisesti sitouttamatonta.

Jos sinulla on todisteita, että jossain opettajat eivät noudata opetussuunnitelmaa sisältöjen ja opetuksen perusteiden kohdalla niin kerro ihmeessä. Se oli koko tämän blogin idea.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #146

"Siellä mainitaan, että opetuksen pitää olla myös poliittisesti sitouttamatonta."

Hah! :D

Hyvä, juurikin näin arvelin. Sehän ei ole politisoitumista jos kasvatetaan ihmisiä tulemaan toimeen keskenään mikä on ihan selviö ja on myös selvästi havaittavissa, että suomi on monikulttuurinen ympäristö joten itsestäänselvästi se asia pitää huomioida.

Tässä nyt on ilmeisesti jokin väärin että pitäisi tuoda jotain vihapropagandaa mutta ei kerrota miten se palvelee opetustyötä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #146

Ok. Siteeraan opetussuunnitelman (2014) yhteiskuntaopin "oppiaineen tehtävän" 7-9 vuosiluokilla:

"Yhteiskuntaopin opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuuntuntoisiksi ja yritteliäiksi kansalaisiksi. Oppilaita ohjataan toimimaan erilaisuutta ymmärtävässä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa kunnioittavassa moniarvoisessa yhteiskunnassa demokratian arvojen ja periaatteiden mukaan.

Oppiaineen tehtävänä on antaa yhteiskunnan toiminnasta ja kansalaisen vaikutusmahdollisuuksista tiedollinen perusta sekä rohkaista oppilaita kehittymään oma-aloitteisiksi yhteiskunnallisiksi ja taloudellisiksi toimijoiksi.

Yhteiskuntaopin opetuksessa oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia kysymyksiä ja tapahtumia sekä ymmärtämään niiden yhteyksiä omaan elämään. Heitä harjaannutetaan hankkimaan ja arvioimaan kriittisesti erityyppisten toimijoiden tuottamaa tietoa sekä soveltamaan sitä kohtaamissaan tilanteissa.

Oppilaita kannustetaan osallistumaan sekä toimimaan aktiivisesti ja rakentavasti erilaisissa tilanteissa ja yhteisöissä. Heitä ohjataan ymmärtämään, että yhteiskunnallinen päätöksenteko perustuu valintoihin, joita tehdään vaihtoehtoisten mahdollisuuksien välillä pyrkimyksenä löytää yhteisymmärrys."

Koulu hyväksyi ja JULKAISI kollaasin, jossa kansanedustaja ja Perussuomalaisten varapuheenjohtaha Huhtasaari esitetään ihmisenä, joka lähettää turvapaikkaa hakevat ihmiset kuolemaan; että Huhtasaari ajaa politiikassa turvapaikanhakijoiden kuolemaa. Tämän mielikuvan esittäminen Huhtasaaresta on täysin asiatonta.

Onko koulu toiminut sinusta opetussuunnitelmassa esitetyn yleislinjauksen mukaisesti hyväksyessään ja julkaistessaan osana yhteiskuntaopin opetustaan tuon poliittisen kollaasin? Miksi? Ja miksi tuosta opetussuunnitelman linjauksesta seuraa se, että kollaasi TÄYTYI hyväksyä ja julkaista?

Ymmärräthän, ettet voi oikeastaan edes vastata tuomatta esiin poliittisia näkemyksiäsi koskien Huhtasaarta?

Jos opetus ei ole ollut politisoinutta tällä kohtaa, niin kysynpä vaan että milloin on.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #157

"Onko koulu toiminut sinusta opetussuunnitelmassa esitetyn yleislinjauksen mukaisesti hyväksyessään ja julkaistessaan osana yhteiskuntaopin opetustaan tuon poliittisen kollaasin?"

Eikös kyseessä ollut vaikuttamisen keinoja tutkiva taideprojekti, eikä yhteiskuntaopin tehtävä? Minä en varsinaista tehtävänantoa ole nähnyt mutta mistä sinulla on tieto, että kyseessä on nimenomaan yhteiskuntaopin tunnilla tehty tehtävä?

"Ymmärräthän, ettet voi oikeastaan edes vastata tuomatta esiin poliittisia näkemyksiäsi koskien Huhtasaarta?"

Miten niin en voi? Oppilaiden tehtävä oli käsittääkseni pohtia niitä mielikuvia, joita julkisuuden henkilöt herättävät ja niitä visuaalisia keinoja, joilla ajatteluun voidaan vaikuttaa. Jos opettaja on sanonut, että tehkää kollaasi Huhtasaaresta ja Halla-Ahosta, koska heidän politiikkansa on tällaista niin silloin opetus on politisoitunut. Jos oppilaat tekevät poliittisesti neutraalin tehtävänannon perusteella tuon työn niin se ei tarkoita, että opetus politisoitunut.

Kerro ihmeessä jos sinulla on tietoja siitä minkälainen opetus johti tuon kollaasin tekoon. Minulla sellaista ei ole.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #163

"Oppilaille oli annettu tehtäväksi yhteiskunnallisesti kantaaottavan julisteen tekeminen Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelman puitteissa, kaupungilta kerrotaan."

Tehtävä on luettavissa yhteiskuntaopin oppiaineen alaisuuteen.

Katsotko siis, että opetus on täysin irrallaan siitä, mitä oppilaat tekevät? Olet siirrellyt muutenkin tolppia jo niin paljon, että voisit antaa määritelmäsi "opetukselle": mitä on "opetus" sinun mielestäsi?

Jos väität, että opetussuunnitelman mukaan on toimittu, niin osaatko sanoa, mistä opetussuunnitelmasta löytyy se kohta, jonka mukaan on OK solvata julkisesti kansanedustajia?

Sittemmin tuo kuva poistettiin; tämä kertoo aika paljon. Miksi poistaa jos kaikki on OK?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #171

Koska ei nauti paskamyrskystä?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #174

Yksi mahdollisuus mutta aika heikko motiivi kuitenkin. Paskamyrsky oli jo noussut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #171

"Jos väität, että opetussuunnitelman mukaan on toimittu, niin osaatko sanoa, mistä opetussuunnitelmasta löytyy se kohta, jonka mukaan on OK solvata julkisesti kansanedustajia?"

Lähtökohtaisesti kaikki on sallittua mikä ei ole kiellettyä ja mistä ei ole haittaa muille. Ja laki semmoinen että poliitikon pitääkin kestää kritiikkiä.

Opetussuunnitelman mukaan piti olla poliittisesti neutraali mutta siitä ei ole näyttöä, että opettajat tekisivät jotain antipersu propagandaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #171

"Tehtävä on luettavissa yhteiskuntaopin oppiaineen alaisuuteen."

Ei tietenkään ole. Eri aineissa ei tarvitse millään tavoin käsitellä toisten aineiden sisältöjä. Sinä et ymmärrä opetussuunnitelman perusteita.

"Katsotko siis, että opetus on täysin irrallaan siitä, mitä oppilaat tekevät? Olet siirrellyt muutenkin tolppia jo niin paljon, että voisit antaa määritelmäsi "opetukselle": mitä on "opetus" sinun mielestäsi?"

Opetus on sitä mitä opettaja tekee. Jos oppilaat ymmärtäisivät tekisivät aina niin kuin opettajat toivovat niin se olisi ihme. Taideaineissa oppilaille annetaan vapaus ilmaista itseään. Haluatko sinä, että sitä pitäisi rajoittaa nykyisestä?

"Jos väität, että opetussuunnitelman mukaan on toimittu, niin osaatko sanoa, mistä opetussuunnitelmasta löytyy se kohta, jonka mukaan on OK solvata julkisesti kansanedustajia?"

Opettajat noudattavat opetussuunnitelmaa. Oppilaat saavat ilmaista itseään vapaammin. Pitääkö oppilaiden sananvapautta rajoittaa niin, etteivät he saa kritisoida poliitikkoja?

"Sittemmin tuo kuva poistettiin; tämä kertoo aika paljon. Miksi poistaa jos kaikki on OK?"

Ymmärtääkseni rehtorilla on ollut huoli ainakin oppilaiden turvallisuudesta. Ja näyttää siltä, että sananvapaus ei tällä kertaa voittanut. Loukkaantujat voittivat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa unohtaa tuo persujen ja Lauran koohotus, sillä ei nyt ole mitään merkitystä.

Ei Laura mitään pysty osoittamaan opetussuunitelmista, liekö koskaan kuullut edes koko sanaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jaa että petterikö lopettaisi koohotuksen Laurasta ja persuista, sitä päivää emme tule näkemään.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Sitä päivää tuskin tulee, koska persut jatkanevat koheltamista entiseen malliin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tunnen pari opee ja mitä kuunnellut heidän juttujaan nyky koulusta. "Kyllähän se tuo mulqvistien ideologia on syöpä tässä yhteiskunnassa", sanoi perhetuttu opettaja.

Joo, olen samaa mieltä että tutkia pitäisi. Kyllä Huhtasaari jäljillä on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huhtasaari jonkun jäljillä, tää oli päivän paras :)

Kopiovastaava jonkun jäljillä, no just joo.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei koulun tarvitse välittää jonkun ideologioista.

Nyt on kyse siitä, että missä olisi semmoista poliittista aivopesua että jotkut poliittisesti suuntautuneet opettajat ajaisi jotain omaa agendaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huhtasaari on melkein yhtä ahkera kirjottamaan blogeja kuin minä.

Taas hän tuolla selittelee sitä vanhaa mantraansa, kaikki on persuja vastaan jopa koululaitos opettaa nuoria väärälle tielle.

Se nyt vaan on niin, että yläasteikäinenkin ymmärtää, että persut ovat onneton tapaus, eihän tuollaista voi kuin nauraa.

Johtaja euroopasta esittelee nieleskellen rajoja kiinni, turvapaikanhakijat häiritsevät häntä.

Varapuheenjohtaja kopioi gradunsa, ja tekee jostain julisteesta melkein valtakunnan tärkeimmän asian, no ne oikeat poliitikot keskittyvät onneksi olennaiseen, Lauraa ei niihin keskusteluihin oteta, ne on liian vaikeita.

Sitte on tietysti herra Hakkarainen, naisten kauhu, jonka seurassa sattuu ja tapahtuu.

Tällainen puoluekko pitäisi opiskelijoiden ottaa tosissaan, ihmettelen, ettei enempää ole hauskoja juttuja keksitty, mutta voi olla, että tämän jälkeen niitä lisää näemme.

Tällainen sekasikiöpuolue, joka on itse niin sekaisin, ettei tiedä mitä mieltä edes on asioista. Niimpä sitten määrätään ryhmäkuri ja kaikki äänestää tyhjää. :)

Malliesimerkki, miten saat puolueesi naurunalaiseksi ja katovaksi huviksi.

Ei muutakuin päästä Huhtasaaren ja Hakkaraisen irti, niin siitä se lähtee :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nuoret on pääosin fiksua väkeä jotka tarpeen tullen osaavat ottaa kantaa.

Veikkaanpa että seuraavissa penkkariajoissa tullaan näkemään paljon hauskoja ja kantaaottavia kuvia kuorma-autojen kyljissä. Ei ole ainakaan aiheista pulaa.

Ilkka Huotari

Laura Huhtasaari
@LauraHuhtasaari

20 min sitten sain tällaisen viestin eräältä isältä:”Ite kun olen kasiluokkalaisen isä, niin poikani sanoi minulle, että miksi kannatat Lauraa, koulussa on sanottu et se on rasisti.” Tämä on tullut koulun aikuisilta.

https://mobile.twitter.com/LauraHuhtasaari/status/...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sanottiinko koulussa että rasismi olisi kiellettyä, tai ettei rasistia saa kannattaa?

Ilkka Huotari

facepalm.jpg

Trollaat. Kuten aina.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #161

Minulla ei ole edellytyksiä arvioida väitteen totuusarvoa, joten jäljelle jäi vain periaatteellinen kysymys. Onko ”koulun aikuisten” puolelta tapahtunut asiatonta poliittista vaikuttamista oppilaaseen. Emme tiedä asia-yhteyttä, jossa tuo on tullut esille, joten emme pysty arvioimaan oliko asiasta puhuminen yleensä asiallista tai aiheellista. Jäljelle siis jäi kysymys siitä, oliko asiantila todettu neutraalisti, vai oliko tarkoituksena vaikuttaa oppilaan arvostukseen kansanedustaja Huhtasaarta kohtaan. Periaatteellisesti kai kissan kutsuminen kissaksi ei ole väärin? Olen antanut itselleni kertoa, että asioista pitää keskustella niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jos Huhtasaarella on tällaista tietoa runsain mitoin niin miksi hän ei toimita sitä viranomaisille vaan tyytyy hehkuttamaan paria viestiä somessa? Hänellä on omien sanojensa mukaan runsaasti tietoa kouluista ja oppiaineista sekä laajamittaisesta toiminnasta mutta käsittääkseni hän ei ole ollut yhteydessä mihinkään tahoon, jotta asia tutkittaisiin. Miksi?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Miksikö?

Kysymyksesi on lähtökohtaisesti täyttä pelleilyä. Ei Huhtasaarella ole mitään velvoitetta lähteä viemään asiaa eteenpäin viranomaistasolle. Päätavoite eli keskustelu koulujen ja opetuksen rappiotilasta on saavutettu. Aika opetusviranomaisten päiden tippumiselle tulee sitten myöhemmin.

Kuten olen sinulle todennut, voit ilmoittaa Huhtasaarelle, että sinä haluat lähteä viemään asiaa eteenpäin. Tämähän on ainoa asia, jolla voit osoittaa, ettet vain pelleile. Tai voit myös kirjoittaa blogin, jossa tuot selkeästi esiin ne argumentit, jotka sinusta todistavat, ettei koulujen opetus ole politisoitunutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #172

Onko saavutettu? Missä tuota keskustelua käydään?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #172

"Päätavoite eli keskustelu koulujen ja opetuksen rappiotilasta on saavutettu."

Ei vaan oikein onnistunut kun näyttö jäi vähäiseksi. Koulujen opetuksen politisoitumisesta ei ole näyttöä. On näyttöä ulkoapäin tulevasta aivopesupyrkimyksistä mutta oppilaitosten sisäinen politisoituminen on nyt toistaiseksi anonyymin copypasten varasssa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #172

Minuakin opettajana kiinnostaa, että missä tuollaista rappiokeskustelua käydään?

Miten minä voin viedä Huhtasaaren todisteita eteenpäin jos hän ei niitä kenellekään luovuta? Ilman noita koulut yksilöiviä todisteita on vaikea edetä asiassa.

Minun näkökulmasta koulut ja opettajat noudattavat opetussuunnitelmia, en ole törmännyt muuhun. Minun on vaikea lähteä argumentoimaan asiaa, jota en katso olevan olemassa missään laajassa mittakaavassa.

Toimituksen poiminnat